Texture - Kortrijk

Een voormalig vlasmagazijn biedt nu onderdak aan Texture waar Vlas en de Leie centraal staan.


Een gebouw met een verleden


In 1913 bouwt de Linen Thread Company dit gebouw als verzendhuis. Het had een stevige reputatie onder de vlassers. Vandaag blijft het gebouw één van de belangrijkste overblijfselen van de vlasnijverheid. Het bedrijf werkte samen met voornamelijk grote Ierse & Schotse spinners en drukte de prijzen door middel van grote groepsaankopen. Het gebouw noemde men in de volksmond spottend "Het Engels syndicaat". Het staat symbool voor het belang dat de Internationale linnensector aan het gewas hechtte. NoaArchitecten en Madoc toveren in 2014 het pand om tot een modern museum. Door hedendaagse industriële elementen te gebruiken kiezen ze ervoor om het industriële verleden van het gebouw extra in de verf te zetten. De bovenste verdieping, een gouden dak, is een knipoog naar de Golden River.


Een tijdelijk plein voor museum en buurt


De definitieve heraanleg van deze omgeving wordt gekoppeld aan de private woonontwikkelingen aan de kant Gasstraat. In afwachting werd de vroegere Euroshop-parking omgevormd tot een ontmoetingssplein voor museumbezoekers en buurtbewoners. Het concept werd uitgewerkt door Studio Basta en in nauwe samenwerking met de buurt gerealiseerd.


Noordbrug


In 1892 wordt de draaibrug over de Leie vervangen door een vaste oeververbinding waarover later de stoomtramlijn Kortrijk-Menen loopt. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt de brug opgeblazen. De nieuwe Gerechtshofbrug uit 1920 gaat tegen de vlakte bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Pas in 1955 gaat een nieuwe betonnen brug open voor het verkeer. In 2008 maakt de brug plaats voor de nieuwe Noordbrug. De tuikabelbrug met een overspanning van 88 meter is een ontwerp van bureau Greisch en is vanaf 2010 in gebruik.
 

Project locatie

Watersysteem
Gemeente
Gebied

Status

Thema
Trekker
Stad Kortrijk
Afbeelding